Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku

Magdalena

Fit

01.02.2018 17:00

Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku

Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku Aby przygotować kopytka jaglane z czarnuszką, będziecie potrzebować: 140 g suchej kaszy jaglanej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżkę masła wody do gotowania kaszy oraz do gotowania kopytek ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczki czarnuszki soli do smaku (ja, jak zawsze, używam soli himalajskiej) Z tak przygotowanego ciasta, formujemy wałeczki, które delikatnie spłaszczamy i kroimy pod ukosem na kawałki. 6. Przygotowane w ten sposób kopytka jaglane wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem kilku kropel oleju i gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Kaszę jaglaną gotujemy w proporcji 1:3 (jedna porcja kaszy na 3 porcje wody np. 0,5 szklanki kaszy na 1,5 szklanki wody). Mój sprawdzony sposób na gotowanie kaszy jaglanej jest taki: Suchą kaszę prażę na suchej patelni, stale mieszając do momentu, aż zrobi się jaśniejsza i zacznie pachnieć. 7. Ugotowane kopytka jaglane z czarnuszką przekładamy łyżką cedzakową na talerz lub odcedzamy je na sitku. Wypłukaną kaszę wrzucam na gotującą się, osoloną wodę i gotuję na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie odstawiam kaszę na kolejne 15 minut, aby doszła, również pod przykryciem. 2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę mielimy w maszynce do mielenia mięsa przez najmniejsze oczka. 😉 Moja wersja kopytek jest oczywiście bezglutenowa, a w dodatku lżejsza i bardziej fit 😉 Kasza jaglana idealnie nadaje się do ich przygotowania, a w połączeniu z czarnuszką, tworzy naprawdę wyjątkowy smak! Można je również podawać z sosem lub dipem szpinakowym, albo na słodko – polane śmietaną i posypane cukrem 😉 Smacznego! Przerzucam kaszę na sito i dokładnie płuczę zimną wodą, po czym otrząsam z wody.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://okiemblondynki.pl/zdrowy-tryb-zycia/przepisy/kopytka-jaglane-z-czarnuszka-przepis/