Mięsny keks z mozarellą

Obiad
02.02.2019 21:46
Mięsny keks z mozarellą

Składniki: – 500g mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 duża cebula – 300g twardej mozarelli – pół pęczka pietruszki – pół pęczka koperku – 4 ząbki czosnku – 1 łyżka musztardy rosyjskiej – 1 łyżka musztardy miodowej – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca czerwona, kurkuma, pieprz, oregano, bazylia, szczypta estragonu) – sezam do posypania Cebulę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, lub zmielić razem z mięsem (jeżeli mielicie mięso sami). Większą częścią wyłożyć dno i boki silikonowej keksówki, na środek wyłożyć mozarellę startą na tarce na dużych oczkach. Kiedy nie mam pomysłu na obiad i nie chcę spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, wtedy na pomoc przychodzi mięso mielone i jakiś ser. Po upieczeniu gotowy keks zostawić na około 5-10 minut w keksówce, dopiero potem wyjmować na talerz. Jeśli lubicie potrawy z mięsa mielonego, ale znudziły Wam się kotlety, pulpety i klopsiki, to śmiało możecie korzystać z tego przepisu, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu. Ja bardzo lubię kombinować z mięsem mielonym, robić z niego rolady, placki, wszelkiego rodzaju koszyczki czy łódeczki i nawet keksy. Z wierzchu, przez cały środek zrobić małe wgłębienie i posypać sezamem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/przepisy-wytrawne/miesny-keks-z-mozarella/