Polecam Ci także przepisy: pierogi ruskie pierogi z mięsem pierogi z soczewicą pierogi z kaszą gryczaną pierogi z szpinakiem i serem feta pierogi z dynią i serem pleśniowym Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą Pierogi z ziemniakami i z parmezanem Pieczone pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kurkami Pierogi z ricottą i parmezanem Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z bobem Pierogi z pieczarkami i żółtym serem Pierogi z kaczką PIEROGI Z SOCZEWICĄ Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (uwaga w punkcie 1) – 1 szklanka czerwonej soczewicy – 10-12 suszonych pomidorów w oliwie – 100-150 g sera feta – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz, – parmezan i masło do podania Przygotowanie: UWAGA! Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki, pokrój pomidory na mniejsze kawałki i pokrusz w dłoniach fetę (dobrej jakości ser feta będzie się idealnie kruszył, a nie maślił w rękach). Oliwa z pomidorów powinna spowodować sklejenie się ciasta, jeśli jest zbyt suche, dodaj jeszcze odrobinę oliwy z suszonych pomidorów. Pierogi są dość delikatne, idealnie smakują ugotowane od razu po zrobieniu lub odgrzewane w wodzie, lub odsmażane na patelni. Jeśli wolisz grubsze ścianki pierogów to ta ilość będzie odpowiednia ale jeśli lepisz bardziej cieniutkie pierogi, to wystarczy, że zrobisz połowę porcji ciasta do tej ilości farszu lub podwójną ilość farszu. Pierogi podawaj od razu po ugotowaniu, lub wystudzone i przesmażone na klarowanym maśle, oliwie lub oleju. Podałam je nieco inaczej niż tradycyjne pierogi ruskie czy z mięsem. UWAGA: Po ugotowaniu niezjedzone rozłóż pierogi na blacie tak, aby się nie stykały.