Składniki: 600 g ziemniaków 150 g kaszy gryczanej 250 g tłustego twarogu 100 g smalcu 180 ml śmietany 18% 3 jajka sól, pieprz do smaku Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolone wodzie do miękkości. Pieróg biłgorajski można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, np. z kwaśnym mlekiem, maślanką czy sosem grzybowym, albo do obiadu jako zamiennik ziemniaków. Jest to danie przygotowane na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, twarogu, jajek i śmietany, wyglądem przypominające pasztet. Do odcedzonych, gorących ziemniaków dodajemy smalec i tłuczemy na gładką masę. Pieróg biłgorajski w 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla lubelszczyzny.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://e-przepisykulinarne.pl/2018/01/pierog-bilgorajski/