Żeby nie przekroczyć kalorii 😜 dałam najpierw mniej do całości, aby potem podbierać sobie do sklejania, bo po tej mące ciasto będzie dość klejące i bez mąki na palcach nie uda się ładnie posklejać brzegów pieroga. Składniki na 1-2 porcje: ciasto: -150 g mąki gryczanej -50 g mąki ziemniaczanej -woda przegotowana letnia -szczypta soli -1 😆 Będąc na redukcji staram się bazować głownie na gryce, ale oczywiście nie pomijając ulubionych potraw. Dzisiaj padło na jedne z moich ulubionych-pierogi z serem i cebulką. łyżka oleju farsz: -180 g twarogu chudego podanie: +1 łyżka smalcu (u mnie z gęsi) +1 cebulka Przygotowanie: Nie wiem jak Wy, ale ja jak widzę pierogi i to nie ważne jakie mogę je jeść dosłownie garściami. Nie mieszałam różnych rodzajów mąk, z samej gryczanej ciasto wyszło mi dobre. Dodatkowo w celu uzupełnienia tłuszczy po ugotowaniu, podaje sobie je polane skwareczkami z cebulką. Ja wszystko robię ręcznie, bez żadnych sprzętów jak to teraz w modzie, aby były idealne :) 3.