Pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami 1 łyżka oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 marchewki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki ostrej papryki 2 litry wywaru warzywnego albo z kurczaka 2 średnie bataty ( można zastąpić dynią) 2/3 szklanki czerwonej soczewicy ½ litra passaty pomidorowej sol, pieprz do smaku ½ łyżeczki cukru do podania: jogurt naturalny, kolendra albo pietruszka Cebule pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Po 20 minutach dodać do zupy razem z soczewicą i gotować 10 minut, następnie dodać passatę pomidorową i gotować jeszcze 5 minut ( jak zupa będzie za gęsta dodać trochę wody). Idealna na zimę - pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami i marchewką i mnóstwem przypraw. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilę smażyć, dodać czosnek, przyprawy i marchewki, chwilę podsmażyć mieszając.