Zapiekanka makaronowo-porowa z sosem pomidorowym SOS 250 ml gotowego sosu pomidorowego albo: 4 duże pomidory łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku pół łyżeczki cukru łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz 3 grube pory 200 g makaronu penne łyżka masła duża garść szpinaku ( ok 100 g) 50 g parmezanu 3 jajka 250 serka ricotta łyżeczka musztardy kromka bułki bez skórki ( może te być kajzerka wydrążona ze środka) sól, pieprz Gotować sos ok 15 minut, następnie za pomocą ręcznego blendera zmiksować i gotować następne 10 minut na dużym ogniu mieszając co jakiś czas. Resztę pora posiekać i usmażyć ok 5 minut na maśle, odstawić. Ugotować makaron na pół twardo. Poukładać tak wszystkie paski pora, żeby trochę nachodziły na siebie i w efekcie wypełniły spód i boki blachy wystając poza nią (do założenia potem). Kolejne paski układać tak, żeby krótszym bokiem nachodziły na pasek na spodzie i wystawały poza formę. Doprawić cukrem, solą pieprzem i octem, można też przecedzić żeby pozbyć się ziarenek i skórek, które się nie zblenowały (będzie jedwabisty) ale nie jest to konieczne. Następnie przestudzić ok 10-15 minut, wyłożyć na deskę do krojenia lub podłużny półmisek. Całość otulona jest porami, dzięki czemu po lekkim ostudzeniu można pokroić w ładne plastry i podać polane sosem. Odczekać jeszcze z 5 minut i pokroić na plastry. Zapiekanka: Z porów ściągnąć 4 zewnętrzne warstwy (przecinając delikatnie każdą zewnętrzną warstwę delikatnie nożem wzdłuż ), umyć.