English version Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse (10 servings) Ingredients: 10 thick slices of the pork neck 4 cloves of garlic, minced 1 teaspoon of sweet paprika powder 1/2 teaspoon chilli powder salt, pepper 1/2 teaspoon dried thyme 3 tablespoons vegetable oil 500 g of wild mushrooms (can be frozen), cut into quarters 2 onions, chopped 200 g of melting cheese, grated 4 tablespoons of mayonnaise 5 tablespoons of spicy ketchup Preparation: Rub the pork with garlic, salt, pepper, paprika, chilli and thyme, place in the casserole dish and place in a refrigerator for at least 2 hours (or overnight). Składniki: 10 grubszych plastrów karkówki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oleju roślinnego 500 g leśnych grzybów (mogą być mrożone), większe pokrojone w ćwiartki 2 cebule, pokrojone w kostkę 200 g żółtego sera, startego na tarce 4 łyżki Majonezu Kieleckiego 5 łyżek pikantnego ketchupu Przygotowanie: Natrzyj plastry karkówki czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, chilli i tymiankiem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc). Podsmaż do zeszklenia po czym dodaj grzyby podsmaż przez 2-3 minuty aż zmiękną po czym dopraw solą i pieprzem do smaku i wyłóż na przygotowaną karkówkę. Każdy ma jakieś swoje ulubione dania i mi kojarzą się ze świątecznym kapuśniakiem mojej mamy, który jest najpyszniejszy na świecie, smażonym karpiem z grzybami i zapiekanymi mięsami w świątecznych dniach następnych. Szczególnie dobrze wspominam zapiekaną karkówkę z grzybami, serem i sosem majonezowym i dzisiaj właśnie przedstawiam Wam na nią przepis. Mięso jest mięciutkie i soczyste, sos zapieka się na pyszną warstwę a grzyby dodają temu daniu charakteru i aromatu. Do tego przepisu użyłam niezawodnego od lat Majonezu Kieleckiego, który był w kuchni mojej mamy od kiedy pamiętam! Można większość przygotować wcześniej, zostawić w naczyniu żaroodpornym a później wrzucić do piekarnika i robi się praktycznie samo. Posyp całość serem i wyłóż na wierzch Majonez Kielecki i ketchup, po czym dokładnie rozsmaruj.