Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g margaryny 1 jajko 30 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g kapusty 1 łyżeczka soli 20 g suszonych grzybów 1 łyżka masła 1 łyżka maggi ½ łyżeczka pieprzu Dodatkowo: jajko Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb i posiekać. Na spód naczynia dać masło, wsypać kapustę i gotować przez 40 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby kapusta nie przywarła do garnka (nie przykrywać). Następnie wyłożyć na nie farsz z pieczarek i złożyć paszteciki, aby cały farsz był w środku (krok 11.). Posypać paszteciki czarnuszką Poprzedni 1 z 13 Następny Pierogi, uszka i paszteciki to potrawy, gdzie wykorzystuję farsz z kapusty i grzybów. Przepis na Barszcz czerwony na occie TUTAJ Krok po kroku: 1. Poszatkować kapustę 2. Przełożyć do garnka i posolić (1 łyżeczką soli), odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy (o grubości 3 – 5 mm) i wyciąć 12 prostokątów. Paszteciki wyłożyć na formę wyścieloną papierem do pieczenia w małych odstępach od siebie. Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo smakowało. Zalać kapustę wrzątkiem (około 1 l) i gotować przez 3 minuty. Jeżeli znasz potrawę gdzie jeszcze można wykorzystać taki farsz to podziel się tym proszę ze mną i czytelnikami bloga pozostawiając komentarz poniżej.