Wołowina z warzywami. Przepis krok po kroku.

Bogumiła
Obiad
30.01.2018 13:10
Wołowina z warzywami. Przepis krok po kroku.

Wołowina z warzywami składniki: 1 kg wołowiny może to być antrykot najlepiej z kością 1 cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 korzenia selera 400 g pomidorów z puszki 100 g mąki pszennej 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki powideł śliwkowych 1 główka czosnku kilka suszonych grzybów 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli – jedna do przyprawienia mięsa, drugą dodaj do sosu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego 200 ml wody 3 łyżki oleju roślinnego Mięso z obu stron przypraw solą i pieprzem. Obsmażone mięso zdejmij z patelni i odstaw na chwilę na bok. Patelnie mocno rozgrzej wlej olej i przesmaż wołowinę z każdej strony na rumiany złoty kolor. Po 3 godzinach kawałek wołowiny zamienia się w prawdziwe arcydzieło, pachnące pomidorami, śliwkami, leśnymi suszonymi grzybami i jest bajecznie miękkie. Ta potrawa często przewija się w waszych komentarzach z prośbą o przepis. Przykryj wszystko pomidorami, ułóż na wierzchu czosnek, przekrojony na pół. Podawaj z ulubionymi dodatkami, ja podałem z polentą! Spodoba się każdemu kto nie do końca czuje wołowinę, można wstawić naczynie do zapiekania i w zasadzie o niej zapomnieć. Już nigdy nie będziecie mieli problemu z gumowatą, czy żującą się wołowina. Podsmaż warzywa na tej samej patelni, kolejno jak na zdjęciach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/wolowina-z-warzywami/