Chleb z suszoną miechunką i żurawiną

Pati
Śniadania
30.01.2018 13:51
Chleb z suszoną miechunką i żurawiną

szklanka wody niechlorowanej (250 ml) 1 łyżeczka soli 1,5 – 2 łyżki dobrej jakości miodu 2 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży 60 g suszonej miechunki (u mnie Helio) 100 g suszonej żurawiny (u mnie Helio) Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka wody niechlorowanej 3/4 szklanki mąki żytniej 3/4 szklanki mąki razowej Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką dużej miski, górę obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (jeśli po naciśnięciu ciasta palcem wgłębienie szybko wraca do normy, to znak, że ciasto wyrosło już wystarczająco, u mnie zajęło to ponad godzinę). Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, zagniatamy kolejny raz aby pozbyć się powietrza i na desce, wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy podłużny bochenek, który nacinamy ukośnie w kilku miejscach. W tym czasie co najmniej dwa razy wyciągamy ciasto z miski i dokładnie zagniatamy, żeby pozbyć się powierza. W tym czasie nagrzewamy piekarnik ze zwykłą blachą do pieczenia w środku (lub jeśli posiadamy to z kamieniem) do 240°C. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera przez około 10 minut, w razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Aby sprawdzić czy nasz chleb jest dobrze upieczony należy go odwrócić i postukać od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy, że jest już gotowy. Nie dodajemy jej całej od razu bo w czasie wyrabiania zobaczymy ile tak naprawdę zabierze nam ciasto. No chyba nie można wyobrazić sobie czegoś smaczniejszego 😀 Tym razem mój sprawdzony przepis na chleb wzbogaciłam dodatkiem suszonych owoców. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, dzięki któremu wytwarzać się będzie wilgoć. Jako, że w smaku jest słodko-kwaśna świetnie komponuje się z żurawiną. Na rozgrzaną blachę (kamień) ostrożnie i delikatnie zsuwamy wraz z papierem do pieczenia chleb. Ciasto ma być elastyczne, zwarte (takie żeby można było uformować z niego okrągły bochenek) i błyszczące.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/pieczywo/chleb-suszona-miechunka-zurawina