Odrywany chlebek serbski

Odrywany chlebek serbski

drożdży suchych (7g) lub 25g świeżych – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka cukru – 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka=250ml) – 100g roztopionego masła – 1 jajko – sezam do posypania Do ciepłego mleka dodać sól, cukier, drożdże i 2 łyżeczki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Ułożony w ten sposób kwiatek odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Każdy placuszek zanurzać w roztopionym maśle i układać w tortownicy (uprzednio wysmarowanej masłem) tak, by brzegami nachodziły na siebie. Składniki: – 250ml ciepłego mleka – 1op.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/przepisy-wytrawne/odrywany-chlebek-serbski/