Gęsta i bogata w smaku, podana z rozpływającym się żółtym serem Serves: 4 Ingredients 1 kalafior 3 papryki 4 łyżki oliwy 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki przyprawy zaatar (opcjonalnie) 1 i ½ litra wywaru warzywnego albo rosołku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny sól. 5.0 from 4 reviews Zupa z pieczonej papryki i kalafiora Drukuj Prep time 15 min Cook time 30 min Total time 45 min Zdjąć z papryki skórkę, kalafior i paprykę dodać do garnka z cebulą, dodać wędzoną papryką i zaatar, przemieszać i zalać rosołkiem. Zupa krem z pieczonej papryki i kalafiora, z dodatkiem wędzonej papryki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać czosnek i smażyć kolejne 3 minuty mieszając od czasu do czasu. Paprykę umyć, osuszyć, wykroić górną część z ogonkiem i przez dziurkę oczyścić środek z białych błon i nasionek. Dziś na stole gęsta zupa z pieczonej papryki i pieczonego kalafiora. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut aż kalafior zbrązowieje i papryka lekko sczernieje i popęka ( w połowie pieczenia przemieszać warzywa). Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać 3 łyżkami oliwy i lekko przemieszać.