Pstrąg pieczony z warzywami

Obiad
26.01.2018 23:27
Pstrąg pieczony z warzywami

Składniki na 2 porcje: – 2 duże tuszki – 2 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki soku z cytryny – kilka plasterków cytryny – 1 pęczek koperku – 1 pęczek pietruszki – 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej – 1/2 łyżeczki papryki cayenne – 1/2 łyżeczki pieprzu białego – sól morska wg smaku – warzywa wg uznania (u mnie cukinia, papryka, seler naciowy, cebula czerwona i oliwki czarne) Chętnie bym zjadła szaszłyk z pstrąga znad jeziora Sewan i mam nadzieję, że niedługo znowu trafię do Armenii i sobie podjem 🙂 Sewan określany jest mianem morza Armenii. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 -35 minut, następnie rozwinąć folię i piec przez kolejne 10 minut, aż ryba się zarumieni. Osuszone ryby naciąć w 4-5 miejscach, posolić i natrzeć marynatą z obu stron i w środku. W Armenii jest bardzo popularny pstrąg z jeziora Sewan. Dwa inne, ważne w historii narodu jeziora, Wan i Urmia znajdują się dziś poza granicami kraju. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. W jednej z ormiańskich legend znajdujemy wyjaśnienie nazwy jeziora.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/przepisy-wytrawne/pstrag-pieczony-z-warzywami/