Jeśli mi się spieszy, bo zapomniałam je wyjąć lub mamy nagłą zachciankę 😉 zamrożoną kostkę wkładam na chwilę do mikrofali (tryb rozmrażanie) lub nad miskę z gorącą (ale nie wrzącą i nie gotującą się) wodą. Dlatego pomyślałam, że wpis na temat jak mrozić drożdże może się okazać przydatny dla wielu osób – jak już zapasy kupione, nie można pozwolić, żeby coś się zmarnowało. Drożdże po rozmrożeniu w niczym nie ustępują tym świeżym, a największa zaleta to ta, że po prostu w domu są 😀 JAK MROZIĆ DROŻDŻE? Dlatego ja rozmrażam je w zależności od tego, kiedy mi będą potrzebne na takie sposoby: Jeśli wyjęłam drożdże odpowiednio wcześnie przed przygotowaniem ciasta, wkładam zamrożoną kostkę do miski, w której będę to ciasto przygotowywać. Ale wróćmy do tematu… Drożdże można kupić w sklepie w formie świeżej (kostka lub na wagę) i suszonej. Wtedy przed mrożeniem, żeby się nie sklejały, najpierw ułóż je w odstępach od siebie np. na desce, tacce, przykrywce od pojemnika. Gotowe porcje/kosteczki możesz mrozić w pojedynczych pojemniczkach lub na przykład w foremkach do lodu. Ale te ze zdjęcia, które kupiłam na wagę, dzieliłam bez papierka, bo był strasznie przemoczony i rozpadał się w dłoniach. Z tego powodu rozmrażanie drożdży w małej miseczce spowoduje “stratę w materiale przy przelewaniu ich do miski docelowej. CO PO ROZMROŻENIU? Wiesz już jak mrozić drożdże, ale ważne jest też jak je potem rozmrozić! Jeśli nie wiesz jaka ilość najlepiej sprawdzi się u Ciebie, przejrzyj ulubione przepisy i na tej podstawie oceń jak dzielić. Metodą na przedłużenie trwałości drożdży, a tym samym najlepszą sposobem na posiadanie stale jakiegoś zapasu jest ich zamrożenie. Przez kilka godzin ich temperatura się zmieni (w lodówce też się rozmrożą). Zazwyczaj tyle używam w przepisie i jest to dla mnie najbardziej optymalna ilość “na raz. Można też zrobić je w domu, ale dziś nie o tym. Ja dzielę na kosteczki po 20 g lub po 25 g. W ogóle w kuchni nie dopuszczaj do sytuacji, żeby wyrzucać jedzenie. Można, ale jeśli potem potrzeba mniejszą porcję ciężko jest przekroić, a pamiętaj, że nie można rozmrozić i zamrozić ponownie NICZEGO. W zasadzie jak komu pasuje 😉 można zamrozić całą kupioną kostkę 100 g. Zobacz – standardowa kostka 100 g podzielona na 4 równe części to po 25 g każda porcja.