Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków

Zupy
25.01.2018 15:17
Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków

1/4 główki białej kapusty2 łyżki oleju2 litry wywaru warzywnego ( albo mięsnego)2 marchewki (można użyć wcześniej ugotowanej z wywaru)100 g ryżu ( najlepiej w torebce)mała puszka przecieru pomidorowegosól, pieprz do smakuKLOPSIKI500 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe)1 cebula1 jajkopół pęczka natki pietruszki - posiekana2 łyżki bułki tartejsól, pieprz do smakuolej do smażeniaKapustę drobno posiekać. Pulpeciki lekko przesmażyć na oleju ( można je też ugotować bezpośrednio w zupie).Marchewkę wyjąć z zupy - wrzucić do blendera razem z przecierem pomidorowymi pozostałym rosołkiem - całość zmiksować i potem wlać do zupy. W tym samym czasie ugotować w wodzie ryż - gotować go 2-3 minuty krócej niż w instrukcji na opakowaniu, żeby był lekko twardawy. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć lekko kapustę ( ok 5 minut).Zalać ją rosołkiem (zostawić 1 szklankę).Jak używacie surowej marchewki to obrać ją i pokroić w ćwiartki, wrzucić do zupy. Wszystkie składniki klopsików (wraz z cebulką) wymieszać dokładnie w misce a potem uformować małe pulpeciki. Ugotowany ryż przepłukać zimną wodą (w torebce).Cebulkę drobno posiekać i lekko podsmażyć. Czyli wszystko co w gołąbkach, ląduje w zupie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2018/01/zupa-pomidorowo-kapusciana-o-smaku.html