Zdrowe odżywianie nie jest drogie Najczęściej powtarzana sugestia, związana z koniecznością zmiany sposobu odżywiania na zdrowszy, to ta, gdy powtarzany jest slogan, że zdrowa żywność jest droga. Najzdrowsze będą produkty z upraw ekologicznych, jednak jeśli nie możemy sobie na nie pozwolić, to np. warzywa i owoce lepiej kupować u znajomego sprzedawcy zamiast w supermarkecie. Warto część mięsnych obiadów zamienić na bezmięsne lub też zamienić tradycyjny kotlet wieprzowy na drób, który czasem jest tańszy niż mięso wieprzowe. Ważny również sposób przygotowania Oprócz zmiany produktów, które pojawią się na naszych stołach, większą uwagę należy zwracać także na to, skąd dany produkt pochodzi. Zamiast jasnego pieczywa i pszennej białej mąki, która nie ma zbyt wielu składników odżywczych w swoim składzie, lepiej wybierać pieczywo ciemne, pieczone z mąki razowej lub orkiszowej. Z kolei ograniczenie soli jest możliwe dzięki zastąpieniu jej przyprawami i suszonymi dodatkami, jak np. natka pietruszki czy koper. Moda na kolejne diety wprowadza do polskiej kuchni mniej znane owoce i przyprawy, które są dostępne nawet w drogeriach. Krótkie gotowanie czy pieczenie sprawi, że warzywa i mięso będą gotowe do spożycia, ale jednak będą bogate w składniki odżywcze i związki mineralne. Zamiast słodkich przekąsek, produkowanych w oparciu o tłuszcz palmowy, lepiej wybierać suszone owoce i orzechy, można również samodzielnie przygotować batoniki i zdrowe przekąski. Efektem tych zmian jest coś, co dla każdego z nas jest najważniejsze: nasze zdrowie.