A jak się domyślacie, ciasto z gorzkim posmakiem, to wątpliwa przyjemność… Mąka jaglana jest ważnym składnikiem tego ciasta, bo nadaje mu specjalną konsystencję – po upieczeniu ciasto z wierzchu jest miękkie, delikatne, rozpływa się w ustach – w tej części ciasta jest więcej wody ze względu na owoce. Składniki: na 8 kawałków - 1,5 szklanki mąki jaglanej (210 g) - kubeczek 250 g jogurtu naturalnego dosyć rzadkiego (gęstszy jogurt rozrzedzić mlekiem) - 60 g erytrolu - 1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią (47 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie bezglutenowy) - 5 łyżek oleju rzepakowego (50 g) - ok. 230 g wiśni - opcjonalnie: zmielony erytrol do posypania Wykonanie: - Nastawić piekarnik na 180°C. I tak kombinując w głowie co by tu dać, powstał przepis na waniliowe ciasto jaglane z wiśniami, które oczywiście z mojej głowy wyszło do świata realnego. Żeby uzyskać kruche ciasto z mąki zawierającej gluten trzeba dodać do niej dużo tłuszczu, a używając mąki bezglutenowej można uzyskać podobny efekt dodając np. jogurt jak w tym przypadku. A jak przy drylowaniu wiśni jesteśmy, to podzielę się z Wami moim patentem na przyrząd do drylowania, który robi się w 5 sekund ?. Otóż mąkę jaglaną najlepiej zrobić sobie samemu mieląc kaszę jaglaną wcześniej przelaną wrzątkiem i wysuszoną (dokładne instrukcje, jak to zrobić, znajdziecie bez problemu w internecie). Waniliowe ciasto jaglane z wiśniami To ciasto to efekt mojej spontanicznej kulinarnej inwencji twórczej. Wymyśliłam sobie, że zrobię placek z owocami, ale w lżejszej i dodatkowo bezglutenowej wersji. Natomiast na spodzie tworzy się druga warstwa – znacznie mniej wilgotna, mająca strukturę ciasta półkruchego. Jest on zgięty w 3 miejscach – odginamy te 2 skrajne, zostawiamy tylko środkowe zagięcie. Głównym bohaterem w tym cieście jest mąka jaglana i wymaga ona dłuższego komentarza.