🙂 Składniki na tortownicę o średnicy 16-18cm: – 125g herbatników kakaowo-maślanych – 50g masła – 250g twarogu półtłustego – 250g serka mascarpone – 4 łyżki cukru pudru – 100g białej czekolady – 500g mrożonej wiśni – 2 łyżki cukru – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 50ml wody Herbatniki zmielić lub pokruszyć wałkiem, dodać roztopione masło. Lekko wystudzoną frużelinę wyłożyć na masę serową, wyrównać i gotowe Schłodzić serniczek w lodowce przez minimum 3-4h. Połowę owoców (bez syropu) wyłożyć na masę z herbatników. Tortownicę wysmarować masłem, wysypać na dno formy masę z herbatników. Przepis na ten serniczek na zimno wymyśliłam jakiś czas temu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do reszty owoców i podgrzać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.