Pączki wyrastające na zimno

Patrycja
Desery
23.01.2018 13:27
Pączki wyrastające na zimno

Składniki: ciasto: mąka Szymanowska uniwersalna 1 kg, drożdże świeże 10 dag, mleko 500 ml, masło 10 dag, żółtka 5 szt, białka 4 szt, cukier waniliowy 1 opakowanie, cukier 4 łyżki, starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, wódka 1 kieliszek, sól szczypta, dodatkowo: marmolada różana lub wieloowocowa 1 duży słoik, cukier puder, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Jajka oddzielamy białka od żółtek. W razie potrzeby możecie ciasto trochę podsypać mąką, ale nie za dużo, ponieważ ciasto na pączki nie może być ciężkie. Musimy być ostrożni, ponieważ zbyt niska temperatura spowoduje, że nasze pączki pochłoną dużo tłuszczu, a zbyt wysoka temperatura spali pączki z zewnątrz, a w środku będą wciąż surowe. Gdy ciasto jest już gładkie, to ubijamy białka na sztywną pianę i wklepujemy w ciasto. Do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka, mleko, cukier, skórkę z pomarańczy, sól i zagniatamy ciasto. Początkowo myślałam, że pączki się nie udadzą, ale się myliłam, bo są naprawdę smaczne :-) Zlepione pączki odkładamy na oprószony mąką blat i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/01/paczki-wyrastajace-na-zimno.html