Ciasto Pawi ogon

Patrycja
Ciasta
03.01.2018 12:50
Ciasto Pawi ogon

Zapraszam 😊 Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier puder 2/3 szklanki, jajko 1 szt, żółtka 2 szt, margaryna 250 g, śmietana 0.5 szklanki 18%, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, orzechy włoskie posiekane 0,5 szklanki, marmolada wieloowocowa 1 mały słoik, masa: mleko 1 l, budyń śmietankowy 2 szt, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 5 łyżek, masło 200 g, dodatkowo: galaretka zielona 2 szt, woda 3 szklanki, biszkopty okrągłe duża paczka, czekolada mleczna 1 tabliczka, śmietanka 30% 6 łyżek, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę i posiekać nożem. Zwijamy rolady i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C przez 20-30 min. aż rolady będą złociste, a włożony w nie patyczek będzie suchy. W blaszce układamy kruchy spód, następnie nakładamy połowę masy budyniowej, następnie na masie układamy rolady. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężeć to wlewamy je między rolady. Ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min aż ciasto będzie złociste. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wkładamy do lodówki na 30 min. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładką masę. Krem: 3 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. Następnie budyń przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mleko zacznie się gotować, to powoli wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszamy, aby podczas gotowania nie powstały grudki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/01/ciasto-pawi-ogon.html