PRZEPIS NA DOMOWE BUŁECZKI PSZENNO - ORKISZOWE Z MIODEM - 300 g mąki pszennej - 180 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630) - 2 łyżki płaskie mąki żytniej (pytlowej typ 720) - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki soli - 1-2 łyżki oliwy - woda około 1 szklanki, tak aby wyrobić elastyczne miękkie ciasto - paczka drożdży instant Mąki wymieszaj z drożdżami dodaj pozostałe składniki, wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, ciasto podziel na mniejsze porcje i z każdej uformuj równe kulki, ułóż na blaszce, natnij nożem i pozostaw do wyrośnięcia przez 15 minut. Proces studzenia, przenikania pary przez skórkę jest bardzo ważny w piekarnictwie, ale pisałam Wam to już tak wiele razy, że na pewno już to wiecie ;-) Bułeczki są przepyszne i mają idealnie cienką skórkę. W tym czasie nastaw piekarnik na 210 stopni C, wstaw na dno piekarnika miskę z gorącą wodą. Prosty i sprawdzony przepis na bułeczki orkiszowo- pszenne, które robię wtedy kiedy nie chce mi się stać długo w kuchni. O tak weekendowe śniadania to coś co uwielbiam, wtedy jest czas dla najbliższych, który można celebrować, na spokojnie porozmawiać, pośmiać się i rozkoszować śniadaniem.