śmietanki kremówki - 1 łyżka mąki pszennej - 1 żółtko - 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - sól, pieprz biały Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem. Polecam jak najbardziej. - 5 udek kurczaka (u mnie 2 tzw ćwiartki i 3 udka) - 1 łyżka masła + 2 łyżki oleju - 2-3 małe cebule - 1 szkl. Uwagi: W przypadku gdyby sos mimo wszystko się zwarzył, należy wyjąć mięso z patelni, a do sosu dodać niewielką ilość (1-2 łyżki) wrzątku i zmiksować całość blenderem. W związku z tym raz na jakiś czas poszukuję więc nowych przepisów na to, by przygotować je w nieco innym wydaniu. Dodajemy obrane i przekrojone na pół (lub na ćwiartki w przypadku większych sztuk) cebule, a po chwili dolewamy bulion. Udka duszone w śmietanie Co prawda udka nie należą do moich ulubionych części kurczaka (wolę piersi czy skrzydełka), ale lubią je moi bliscy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło oraz olej i rumienimy na nim udka. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut lub dłużej wg potrzeby). Śmietanę przelewamy do garnuszka i mieszamy za pomocą rózgi z żółtkiem oraz mąką.