Mięsna zapiekanka pod puree ziemniaczano-marchewkowym 500 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka, ale może być inne) 2 łyżki oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku Puree 4 ziemniaki 4 marchewki 2 łyżki masła pęczek koperku Sól, pieprz do smaku Zagotować w garnku wodę, dodać obrane ziemniaki i marchewki ( można je jeszcze pokroić na połowę albo ćwiartki żeby się szybciej gotowały. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, przesmażyć aż zmięknie, dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę i lekko się podsmażą. Na wierzchu zapiekanki jest puree z ziemniaków i marchewki i można tu użyć resztek ziemniaków i marchewki z innego obiadu. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać mięso. Łopatką rozdrobnić mięso na patelni i smażyć ok 5-10 minut, dodać pomidory i oregano i poddusić całość ok 5 minut. Do marchewki dodać łyżkę masła, połowę koperku, doprawić solą i pieprzem i rozgnieść na puree. Przy tej akurat nie wystarczy wrzucić wszystkiego do formy i trochę czasu trzeba poświęcić na przygotowanie, ale można tę pracę rozłożyć na dwa dni. Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać, pieczarki w plasterki albo kostkę. Puree rozłożyć na wierzchu zapiekanki,naprzemiennie w paski.