Ponadto: 250 g boczku wędzonego 2 cebule ok 250 g kiszonej kapusty po 4 liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca sól, pieprz Przygotowanie Obrane surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Na patelnię z boczkiem i kapustą przekładamy kluski, mieszamy i całość smażymy jeszcze przez 2 minuty. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem. Na wodę wrzucamy łyżeczką kawałki ciasta, po wypłynięciu gotujemy je około 4 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy odcedzoną kapustę kiszoną, sól i pieprz. Masa ziemniaczana nie powinna być zbyt rzadka, aby ziemniaki nie rozpuściły się podczas gotowania, ani zbyt gęsta, gdyż będą twarde.