Przepis miesiąca: Przepis na danie z ujemnymi kaloriami

blog.technikan.pl
Fit
22.01.2018 11:54
Przepis miesiąca: Przepis na danie z ujemnymi kaloriami

Warzywa oraz owoce, które jemy w diecie ujemnych kalorii nie dość, że powinny mieć niską wartość energetyczną to jednoczenie powinny mieć dużą zawartość błonnika, wody oraz enzymów, które ułatwią trawienie oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Produkty, które bogate są w błonnik na długi czas, wypełniają żołądek oraz pozostawiają uczucie sytości, dodatkowo podkręcają także metabolizm oraz ułatwiają trawienie i oczyszczenie organizmu, a także przeciwdziałają różnym dolegliwościom przewodu pokarmowego. Dieta ta powinna opierać się przede wszystkim na warzywach, w tej diecie powinno się znajdować mniej owoców, jest to związane przede wszystkim, z tym że zawierają one dużo cukrów. Przepis na sałatkę – dieta ujemne kalorie Składniki: 1 pierś z kurczaka 4 liście sałaty lodowej 3 łodygi selera naciowego 0,5 średniej cebuli czerwonej 1 ogórek zielony Do smaku: kolendra mielona, słodka papryka Sos: 0,5 małego jogurty naturalnego 0,5 łyżeczki curry Sól morska Najprościej mówiąc dieta ujemnych kalorii to sposób odżywiania, jego podstawą mają być produkty, które w naturalny sposób pobudzają metabolizm oraz przyspieszają spalanie tłuszcze. Produkty, które wytwarzają w naszym organizmie ujemny bilans to przede wszystkim zielone warzywa, takie jak brokuły, szparagi, czy jarmuż, oprócz warzyw zielonych warto włączyć także seler, buraki, marchew, cebulę por, czy cukinie. W jadłospisie warto także uwzględnić papryczka chili, która hamuje apetyt szczególnie na słodycze oraz tłuste postawy, ponadto redukuje objętość tkanki tłuszczowej i podkręca metabolizm. Te, które w tej diecie będą działać na plus to: arbuzy, ananasy, grejpfruty, melony, oraz owoce jagodowe. Dieta ta przede wszystkim oparta jest na niskokalorycznych świeżych warzywach oraz owocach, a także ziołach. Dieta z ujemnymi kaloriami jest dietą niskokaloryczną, jej limit energetyczny wynosi od 1000 do 1200 kcal, dlatego też czas jej trwania nie powinien być dłuższy niż 2 tygodnie. Dietę tą najlepiej stosować wiosną, latem oraz wczesną jesienią, kiedy bez problemu możemy dostać świeże owoce, oraz warzywa. Podstawowa zasada diety ujemnych kalorii to jedzenie produktów o niższej wartości kalorycznej niż ilość energii, jaką nasz organizm potrzebuje do ich strawienia oraz przyswojenia. W ten sposób powstaje deficyt energetyczny, który wynosi 2 kcal, które organizm uzupełnia, spalając tkankę tłuszczową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://blog.technikan.pl/przepis-miesiaca-przepis-danie-ujemnymi-kaloriami/