Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm.): ciasto: mąka pszenna 60 dag margaryna 30 dag, miód 4 łyżki, jajko 2 szt, cukier puder 1 szklanka, soda 2 łyżeczki, warstwa jabłkowa: jabłka 1 kg, galaretka cytrynowa lub agrestowa 1 szt, masa budyniowa: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 szt (40 g), cukier 5 łyżek, masło 20 dag, orzechowy krokant: orzechy włoskie 20 dag, miód 2 łyżki, masło 10 dag, cukier 10 dag, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, gdy mleko zacznie się gotować to dodajemy mleko z proszkiem i energicznie mieszamy, gotujemy przez 3 min. Krokant: Orzechy włoskie grubo kroimy, przekładamy je do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i stawiamy na palnik. Masa budyniowa: 1 szklankę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ostygnięty budyń i miksujemy do połączenia. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondelka i smażymy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i wykładamy na pierwszy blat miodowy. Ciasto najlepiej się kroi na następny dzień.