Co trzeba kupić? potrzebna będzie średnia cukinia 3 łyżki przecieru pomidorowego bez cukru 8 większych pieczarek pęczek natki pietruszki 1/3 puszki ciecierzycy (można też użyć takiej nie z puszki- ale dużo dłużej się ją przygotowuje) 2 łyżki serka wiejskiego w opcji light cebula Faszerowana cukinia – przygotowanie Cukinię trzeba przekroić na pół- wzdłuż. A jako, że można nakombinować z niej całkiem sporo dań – tym bardziej zachęcamy do tego, by czasami znalazła się na Waszym stole przy okazji obiadu, czy lekkiej kolacji. Dziś u nas faszerowana cukinia w opcji fit – taka w postaci łódeczek, z ciecierzycą, i pieczarkami. Wprawdzie o tej porze roku nie kupimy już cukinii za 2 zł za kilogram, ale mimo to warto po nią czasem sięgnąć, bo jest bogatym źródłem witamin, syci, i ma niewiele kalorii. Na wierzchu kładziemy serek wiejski – rozpuści się zupełnie tak jak żółty, czy mozarella – a ile to mniej kalorii! Ale ciecierzyca ma w sobie tyle białka, że raz na jakiś czas może je z powodzeniem zastąpić. za kilogram cukinii 😉 U nas pojawia się na stołach w bardzo różnych wersjach.