😉 Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2-3 łyżeczki koncentratu lub sosu pomidorowego 3 łyżeczki przyprawy do pizzy 1 łyżeczka oregano 3 suszone pomidory z oleju 1 papryka czerwona 2-3 nieduże ogórki kiszone 15 dag sera żółtego Kupiłam przed Świętami, a że nie wykorzystałam od razu to potem zrobiłam z niego pierożki z farszem kapuścianym, konkretnie z resztkami TEGO bigosu, lekko jeszcze oprószając startym serem, aby środek dobrze się trzymał. A kiedy spróbowałam to lubię je mieć w lodówce lub zamrażarce – idealnie się nadaje do stworzenia szybkich przekąsek tak na ciepło jak i na zimno 🙂 Kroimy na kawałki grubości 1,5-2cm, następnie tak przygotowane rollsy nadziewamy na patyczki do szaszłyków (nie jest to konieczne jeśli dobrze skleimy brzegi, np. zwilżając je wodą). Było i szybko, i pysznie 🙂 od tego czasu, czyli raptem od miesiąca płaty ciasta kupuję w zapasie, bo można z nich zrobić co tylko dusza zapragnie 🙂 P.s. Układamy na blasze z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (do zrumienienia ciasta).