Drukuj przepis Składniki ► mięso mielone (u mnie z indyka) [500 g] ► oliwa [20 g / 2 łyżki] ► marchewka z groszkiem mrożona [450 g / 1 paczka] ► cebula [1 średnia sztuka] ► mleczko kokosowe z puszki [pół szklanki + 2 łyżki] ► ziemniaki [1 kg] ► sos sojowy [2-3 łyżki] W tej wersji nie ma ani masła ani śmietany, mięso mielone w wersji wege można podmienić na pokruszone tofu, a sos można doprawić pod swój smak! Dodatkowo ► sól i pieprz [do smaku] ► przyprawa do gulaszu/gyrosa [2 łyżeczki] ► mąka ryżowa [1 łyżka – opcjonalnie] Jeśli będzie zbyt rzadki można zaciągnąć go łyżką mąki ryżowej: wystarczy zmieszać łyżkę mąki z 3 łyżkami wody, rozrobić i wlać do gotującego się sosu. Zapiekanka pasterska może się wydać skomplikowanym daniem, ale przygotowanie jej jest szalenie proste, zwłaszcza jeśli dzień wcześniej ugotujecie na obiad zbyt dużo ziemniaków. Gdy mięso będzie gotowe, dodać marchewkę z groszkiem, sos sojowy, pół szklanki mleka kokosowego i szklankę wody.