Pstrąg zapiekany z brokułem i ziemniakami pod beszamelem

Obiad
19.11.2018 16:15
Pstrąg zapiekany z brokułem i ziemniakami pod beszamelem

Składniki: 370g fileta z pstrąga łososiowego kilka średnich ugotowanych ziemniaków 1/2 brokuła pieprz cytrynowy świeżo zmielony pieprz gałka muszkatołowa sól Beszamel: 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szkl. Sposób przygotowania: Formę do zapiekania smarujemy dokładnie masłem i układamy warstwę z plastrów ugotowanych ziemniaków – oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Kolejną warstwę stanowi pstrąg łososiowy (jeśli jest ze skórą należy ją ściąć ostrym nożem i sprawdzić czy nie pozostały w filecie jakieś ości, jeśli są powyjmować). Szczególnie w takim okresie jak teraz – podczas adwentu większość z nas stara się w piątki pościć. Pyszna propozycja rybnej zapiekanki – smaki doskonale się ze sobą łączą, a całość jest szybka w przygotowaniu. mleka (ew. trochę więcej) sól świeżo zmielony pieprz szczypta gałki muszkatołowej + masło do posmarowania formy drobno starty ser żółty Następnie wlewamy mleko i nadal mieszamy aż do zgęstnienia sosu – robimy to na małym ogniu, aby nie zagotować. Brokuł dzielimy na małe różyczki, układamy w naczyniu i ponownie oprószamy serem żółtym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2015/12/pstrag-ososiowy-zapiekany-z-ziemniakami/