Składniki: (wymiary dna keksówki 23/8 cm., u góry 26/12 cm.) 3 i 1/2 dojrzałego banana 270 g. mąki pszennej duża szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczuszczonej 70 g. masła 170 g. drobnego cukru 2 jajka 2 łyżeczki esencji bananowej (najlepiej takiej skórka otarta z 1/2 cytryny Oraz: masło do posmarowania formy bułka tarta do obsypania formy kilka plasterków banana na wierzch Masło rozpuść i ostudź. Na 10 minut przed końcem pieczenia przełącz na grzanie tylko dolną grzałką. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Banany obierz i włóż do wysokiej miski. Do rozgniecionych bananów wlej rozmącone z cukrem jajka, ostudzone masło i aromat bananowy. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie (grzałka góra-dół) przez 10 minut. nawet po 55 minutach pieczenia patyczek może być lekko mokry od ciasta. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 40-45 minut, do suchego patyczka*. Wyłącz piekarnik i potrzymaj w nim jeszcze ciasto przez 3 minuty.