Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Łącznie: 1 godz. 40 min. Pączki Potrzebne składniki 1 kg mąki 10 dkg drożdży 1 szklanka cukru 6 żółtek 1 opakowanie margaryny 0,5 aromatu pomarańczowego 0,5 l. mleka 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu marmolada Sposób wykonania Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy czy nadaje się już do smażenia powinien po jego wrzuceniu skwierczeć (ale nie wariować jak gejzer na wiosnę). W szerokim garnku podgrzewamy olej jednak nie może być on bardzo gorący tak więc wstawiamy na średni ogień. Pączki smażymy z obu stron do uzyskania złoto-brązowej barwy sprawdzając patyczkiem czy ciato w środku nie jest wilgotne. Cały pączek nalezy jeszcze uformowac w dłoniach w zgrabną kulkę i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Do tego można je mrozić i są dobre nawet na 2 czy 3 dzień. Lekko rozciągając w dłoniach nakładamy do środka marmoladę i zawijamy wszystkie brzegi do środka zlepiając. Ciato zagniatamy ponownie dodając trochę mąki i robimy placek o grubości około 1,5 cm.