A wszytko wraca, jak żywe, a minęło ponad 25 lat! DROŻDŻOWE JAGODZIANKI: składniki: - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 180 ml mleka 3.2% - 2 jajka wiejskie - 1 żółtko - 125 g masła stopionego w rondelku - 1/2 szklanki cukru (ja używam zazwyczaj 1/3 szklanki cukru, ponieważ potem jagodzianki posypuje cukrem pudrem) + mąka do podsypywania 1 i 1/2 szklanki jagód odsączonych na ręczniku papierowym 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2 łyżki cukru dodatkowo: jajo do posmarowania jagodzianek Widzę ten las, każde drzewo, kubek plastikowy, który wtedy trzymałam w dłoniach, jagodzianki oblepione jagodami, i widzę dno w moim kubeczku, które wciąż puste, turla się tam tylko kilka jagód, mimo tego, że palce mam już całe fioletowe od jagód. Po tym czasie ciasto dzielimy na równe porcje, każdy kawałek wyrabiamy w dłoniach, za pomocą wałka, rozwałkuj na prostokąt lub elipsę, nadziewaj dużą ilością jagód. Wystarczy, że ugryzę domową jagodziankę, a od razu w mojej głowie pojawia, się obraz, wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to z mamą i rodzeństwem zbieramy jagody podczas pobytu pod namiotem. Pamiętaj jajko, jajkowi nie równe, więc jeśli Twoje ciasto jest zbyt rzadkie dodaj 2 łyżki mąki, jeśli zbyt tępe- dodaj 2-3 łyżki mleka. Podnoszę wzrok i widzę mamę, która ma już z pół kubeczka, bracia biegają dookoła i więcej jagód depczą niż cokolwiek zbierają, pamiętam też kolor naszej skóry ciemnobrązowy od słońca. Nie możecie też przesadzić z ilością jagód, w stosunku do ciasta. Ja totalnie zniechęcona i znudzona tą czynnością, wyjadam resztę jagód z kubka i widzę całe puste dno. Wciąż mnie to zaskakuje, jak pożywienie wpływa na to o czym w danej chwili myślimy. To niewiarygodne, jak jedzenie, potrafi zmieniać w ciągu jednej sekundy nasz nastrój, nasze samopoczucie i wprowadzić Nas w błogostan! Jedyny plus jest taki, że spalisz przy tym dużo kalorii, więc będzie można na legalu wciągnąć jagodziankę ;-))) Rozmieszaj z częścią mąki, tak powstaje rozczyn na ciasto. Połowę ilości mleka przelej do kubka, dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Bardzo ważne aby dobrze zlepiać brzegi jagodzianki, tak aby jagodzianki podczas pieczenia nie pękły. Najlepiej w ciepłe miejsce, ale nie na słońce. Jajka utrzyj miksem na puszystą masę z cukrem. Jeśli wyrabiasz ciasto tak, jak ja, ręcznie, powinnaś wyrabiać je minimum 20 minut. Podchodzę do mamy i mówię, że ja nie umiem zbierać tych jagód.