Składniki: 1 duży bakłażan (500g), 1 cebula czerwona (120g), 1 papryka czerwona lub żółta (około 120g), 3 duże liście sałaty lodowej, 10 pomidorków koktajlowych, garść posiekanego koperku, garść posiekanego szczypiorku, 1 łyżka czarnuszki, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz wg smaku. Zamarynowaną cebulę przełożyć do dużej miski (razem z płynem), dodać paprykę pokrojoną w cienkie paski, pomidorki pokrojone na pół, usmażonego bakłażana, sałatę pokrojoną w cieknie paski, zieleninę, czarnuszkę, przyprawy, 2 łyżki oleju rzepakowego i wszystko dokładnie wymieszać. Po tym czasie osuszyć bakłażana ręcznikiem papierowym, mocno rozgrzać nieprzywierającą patelnie posmarowaną olejem rzepakowym, wypełnić dno patelni pokrojonym bakłażanem i smażyć na małym ogniu na rumiano, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w około 1,5cm plasterki i następnie w słupki, posolić i odstawić na około 15 minut. Dodatkowo: 3 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki przegotowanej zimnej wody, kilka kropel oleju rzepakowego do posmarowania patelni.