Podudzia kurczaka z porami i suszonymi pomidorami

Ewa
Obiad
16.01.2018 6:47
Podudzia kurczaka z porami i suszonymi pomidorami

10 sztuk podudzi kurczaka pół słoiczka suszonych pomidorów 2 większe pory 2 ząbki czosnku 180 ml jasnego piwa (lub bulionu) 3-4 cebule olej rzepakowy masło 1 łyżeczka suszonej bazylii (ja podmieniłam na bazylię z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim) sól, pieprz Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła i na mocno rozgrzanym podsmażamy pałki kurczaka ze wszystkich stron, do zarumienienia. A co powiecie na mięciutkie pałki kurczaka zapiekane na porach razem z suszonymi pomidorami? Jeśli jednak nie jesteście zwolennikami tego trunku, wystarczy zamienić go na bulion drobiowy lub warzywny i myślę, że wyjdzie równie smacznie. To jeszcze nie wszystko, całość bowiem zapieczona jest z dodatkiem piwa i to od jego rodzaju wiele zależy efekt końcowy. W razie konieczności mięso dopiekamy kilka minut dłużej (ja dość dobrze obsmażyłam mięso i nie było takiej potrzeby). Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni (góra-dół) na około 45 minut. Ja zdecydowałam się na jasne piwo, o dość delikatnym smaku. W rondelku rozgrzewamy olej z łyżeczką masła, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Białą część pora kroimy na półplasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2018/01/14/podudzia-kurczaka-z-porami-i-suszonymi-pomidorami/