Ja znam się głównie na przygotowywaniu filetów z ryb, gdyż jest przy nich mniej roboty ;) W pierwszym kroku usuwamy ewentualne ości, następnie marynujemy rybę lub oprószamy odrobiną soli, pieprzu, a dodatkowo możemy położyć plasterki cytryny lub skropić sokiem z cytryny (choć spotkałam się z opinią, że dobra ryba nie potrzebuje doprawiania cytryną). Oczywiście możesz ułożyć rybę w formie do pieczenia, a samą formę przykryć folią – ja wolę mniej zabrudzonych naczyń po prostu ;) Przed pieczeniem możemy wsadzić łososia na 1 godzinę do lodówki aby poleżał z przyprawami, ale nie jest to koniecznie. Mój sposób na pieczoną rybę jest taki: zawijam ją w folię aluminiową, ale nie tak by folia ściśle przylegała do ryby, u góry tworzę taki jakby komin, by wytworzyła się para wodna – dzięki temu ryba nam nie wyschnie. Ponadto restauracji z rybnymi daniami nie ma za wiele (zobacz mój wpis o Fish&More w Warszawie) i kultura częstego jedzenia ryb nie jest u nas rozpowszechniona. Końce folii aluminiowej łączymy ze sobą by szczelnie zamknąć w niej łososia, jednak pozostawiamy w środku trochę przestrzeni by wytworzyła się para wodna. Soczyste, lekkie i pasują zarówno z makaronem, w sałatce, jak i w formie przekąsek na imprezę. Na łososiu kładziemy plasterki cytryny lub skrapiamy rybę sokiem z cytryny. 3.5.3228 English recipe How to bake salmon in oven? a piece of salmon fillet lemon slices a pinch of salt a pinch of pepper Heat up the oven to 200 degrees Celsius. Wash the salmon meat. Ja wolę pieczoną rybę – ponownie: mniej przy tym pracy, a ponadto mniejsze prawdopodobieństwo, że ryba nam się rozpadnie. I następnie – albo pieczemy rybę albo rybę smażymy na patelni lub grillu. Składniki kawałek filetu z łososia plasterki cytryny szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Z zewsząd dochodzą słuchy o skandalicznych hodowlach, o faszerowaniu ryb hormonami i antybiotykami i nie wiem co tam jeszcze. Pewnie i tak jest, ale z drugiej strony nie dziwię się temu. Dlatego ja staram się jeść co jakiś czas dobrej jakości rybkę, zwykle morszczuka, dorsza lub łososia właśnie. Łosoś z piekarnika – jak upiec łososia?