Czas wykonania: 2 h 40 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 1 szklanka i 2 łyżki mleka 50 g masła 5 żółtek 3 łyżki sezamu Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ½ szklanki ciepłego mleka. Pochodzę z okolic Krakowa, a jak wiadomo Kraków słynie z pysznych obwarzanków, więc i na moim blogu musi się pojawić przepis na nie. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h – 1h 30 minut, aż podwoi swą objętość. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i odstawić na 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, całość wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. A raczej na ich słodko wersje 🙂 Pyszne lekko słodkawe obwarzanki, idealne na śniadanie. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlać masę z rozczynem oraz resztę mleka.