🙂 Składniki: – 500g mielonego mięsa wołowego – 200g pieczarek – 1 duża cebula czerwona – 1 kulka mozarelli (125g) – 2 opakowania boczku surowego w plastrach – 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego – garść drobno posiekanej kolendry (lub innej zieleniny wg uznania) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Większą cześć farszu równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni formy, na mięso wyłożyć usmażone pieczarki, na pieczarki wyłożyć mozarellę pokrojoną w cienkie plastry, wyłożyć resztę farszu i równomiernie rozprowadzić, aby farsz przykrył całość. Cebulę obrać, pokroić na pół, jedną połowę pokroić w drobną kostkę, drugą- zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Gotowy placek zostawić na około 5-7 minut w gorącym piekarniku, dopiero potem wyjąc z formy i pokroić na kawałki. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki pokrojone w cienkie plasterki i smażyć przez około 5-7 minut. Plasterki boczku, wystające poza formę nałożyć na siebie, zamykając pod nimi cały placek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.