Polecam wypróbować ten przepis, ponieważ placek wyszedł bardzo smaczny i sycący 🙂 Składniki: – 60g botwinki (u mnie liście i łodyżki) – 80ml kefiru – 1 jajko – 30g sera żółtego (u mnie gouda) – 35g mąki orkiszowej – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, kurkuma, czosnek granulowany, sól i pieprz) Kefir wlać do miski, dodać sodę, wymieszać dokładnie i odstawić na kilka minut. Smacznego 🙂 Placek orkiszowy z botwinką i serem Placek orkiszowy z botwinką i serem Placek orkiszowy z botwinką i serem Placek orkiszowy z botwinką i serem Please follow and like us: A że w sklepach pojawiła się moja ulubiona botwinka, to dziś, w europejski dzień śniadania, przyrządziłam sobie taki oto placek orkiszowy na kefirze z dodatkiem botwinki i sera żółtego 🙂 Ormianie uwielbiają botwinkę, dodają ją do Zhingalov Hac- pysznego chlebka ziołowego. Przepis na chlebek znajdziecie tutaj 🙂http://www.smakiarmine.pl/kuchnia-ormianska/zhingaliov-hac-ormianski-chleb-z-zielenina/ oraz robią przeróżne kiszonki z botwinką, dodają do jajek, robiąc jajecznice z botwinką. Smażyć na małym ogniu, na mocno rozgrzanej, suchej, nieprzywierającej patelni, pod pokrywką z dziurką. Święta się skończyły – czas wracać na dobre tory jedzeniowe, prawda?