Składniki: (na standardową keksówkę) - 250 g masła lub margaryny - 1,5 szklanki cukru - 2 pełne łyżki ciemnego kakao - 2 pełne łyżki syropu czekoladowego* lub np. Nutelli - 3 łyżki wody - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki mąki pszennej - 3 jajka klasy M - mała szczypta soli - 3 połówki gruszek z syropu – do nabycia w ZdrowyMarket24 *ja użyłam takiego jak w tym przepisie (klik), ale może być dowolny Rada: Do ciasta można dodać też świeże gruszki. W ciasto wkładamy w odstępach 3 połówki gruszek z syropu (jak widzicie gruszki same zaczną się zatapiać w cieście, podczas pieczenia powinny ułożyć się w linii dzięki czemu praktycznie w każdym kawałku ciasta na dnie znajdziecie owoc). Gruszki można dodać w formie połówek lub pokroić w grubą kostkę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przygotowanie: W garnuszki z grubszym dnem rozpuszczamy margarynę lub masło (na małym ogniu). Na koniec dodajemy obitą pianę z białek, miksujemy krótko na małych obrotach. W drugie misce miksujemy żółtka z naszą czekoladową masą. Moje ciasto z znikło w mgnieniu oka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 40 minut. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Dziś zapraszam Was na szybkie ciasto czekoladowe z gruszką.