Ilość porcji: 4 Składniki: 100 g soczewicy zielonej (½ szklanki) 3 pomidory suszone 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka przecieru pomidorowego szczypta bazylii szczypta tymianku pieprz (do smaku) sól (do smaku) pieprz Cayenne lub chilli (do smaku) Przygotowanie: Soczewicę wypłukać i zalać wodą, dodać szczyptę soli i ugotować (gotować około 13 minut – do czasu, aż będzie miękka, rozpadająca). Dla tych, którzy tak jak ja nigdy nie mieli okazji próbować soczewicy zachęcam do przygotowania takiej o to pasty – bardzo prosta, szybka i zdrowa 🙂 Nigdy wcześniej też nie jadłam soczewicy, ale przyznaje jest naprawdę dobra, przynajmniej w takiej postaci mi bardzo smakowała. Ja nie jestem zwolennikiem pasztetów, tak naprawdę chyba nigdy nawet nie jadłam:) Mój mąż stwierdził, że pasta z soczewicy jest jak bezzapachowy, zdrowy pasztet…