Makowiec na kruchym spodzie

Mikołaj
Ciasta
09.01.2018 18:48
Makowiec na kruchym spodzie

Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4 żółtka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę makową 500g maku 125g masła 60g mąki tortowej 1 Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli na puszystą masę i dodajemy do masy makowej. czubata łyżka kakao ekstrakt migdałowy 1/3 – 1/2 szklanki miodu dowolna ilość bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy, migdały – dałem około 600g) 4 białka szczypta soli Następnie oprószamy ciasto zmielonymi biszkoptami, aby wciągnęło nadmiar płynów z masy makowej i ciasto na spodzie było kruche. Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto dzielimy na dwie równe części, obie owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na wałku na naszą masę. Makowiec na kruchym spodzie to tradycyjne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto przełożone domową masą makową z dużą ilością bakalii i słodki lukier tworzą razem przepyszne połączenie. Następnie dodajemy pozostałe składniki – roztopione masło, przesianą mąkę, kakao, ekstrakt migdałowy, bakalie i dokładnie mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/makowiec-kruchym-spodzie/