Węgierski gulasz wieprzowy z pieczarkami 2 cebule 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1,5 kg wieprzowiny (np. łopatka) 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki soli olej do smażenia 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie kieliszek wina białego 350 gr małych pieczarek 100 ml śmietany opcjonalnie - natka pietruszki do podania W żeliwnym garnku z możliwością zapiekania ( albo na patelni) podsmażyć na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę aż się zarumieni, dorzucić nasiona kopru i smażyć jeszcze przez minutę. Do garnka, w którym smażyła się cebula, dodać trochę oleju i obsmażyć mięso- każdy kawałek z obu stron (najlepiej to zrobić w partiach, żeby każdy był dobrze podsmażony, odkładając przesmażone mięso na bok). Jeżeli smażycie na patelni to mięso i cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego ( z przykrywką), na patelnię wlać wodę, zeskrobać pozostałości ze smażenia i przełożyć do naczynia. Do gulaszu przygotowałam kluseczki, które można wykorzystać też do innych mięs i sosów albo mogą też stanowić samodzielne danie - podane z podsmażoną cebulką i białym serem albo na słodko z masłem, cukrem i cynamonem. Jeżeli gotujecie w garnku to wlać do niego ½ szklanki wody i dobrze zeskrobać wszystkie pozostałości z dna, dodać całe przesmażone mięso i cebulę. Węgierski gulasz wieprzowy z pieczarkami - smażony na smalcu z dużą ilością czerwonej papryki. Wszystkie składniki wymieszać w misce za pomocą trzepaczki albo miksera na gładką masę. Węgrzy maja do tego dania specjalne wyciskarki z małymi otworami do których wlewa się ciasto i wyciska na wodę. Durszlak trzymać nad garnkiem i wyłożyć kilka łyżek masy na durszlak i przecisnąć za pomocą łyżki prosto do gotującej się wody.