Dzisiaj zajmiemy się kawą rozpuszczalną i jej wpływem na nasze zdrowie.
JAK POWSTAJE KAWA ROZPUSZCZALNA?
Na samym początku praży się ziarna kawy – dzięki temu nabierają wyjątkowego aromatu i smaku.
Gdy już ziarna ostygną należy ziarna bardzo drobno zmielić.
Następnie trzeba odparować całą wodę z ziaren.
Taki proces powoduje, że kawa rozpuszczalna ma dużo mniej wartościowych polifenoli niż mielona kawa.
Dodatkowo zawartość kofeiny zmniejsza się.
Ważną sprawą jest to, że kawa rozpuszczalna ma wpływ na wchłanianie żelaza.
Wchłanianie się żelaza zmniejsza się o połowę gdy wartościowe (bogate w żelazo) śniadanie popijemy kawą rozpuszczalną.
KAWA ROZPUSZCZALNA A CHOROBY NOWOTWOROWE
Spożywanie kawy rozpuszczalnej sprawia, że ryzyko zachorowania na nowotwór pęcherza moczowego u kobiet rośnie. Niestety nie można tego potwierdzić w 100%.
Wcześniejsze badania wykazały taką zależność, ale obecnie nie ma pewności czy nie zostały zakłócone.
ZAWARTOŚĆ KOFEINY W KAWIE ROZPUSZCZALNEJ
Kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny w porównaniu do kawy mielonej.
Kawa mielona w 100 g zawiera ok 40 mg kofeiny, a kawa rozpuszczalna ok 26 mg kofeiny.
Podsumowując – lepiej jest pić kawę mieloną ponieważ znamy jej niezwykłe właściwości.
Badania kardiologiczne potwierdzają, że kawa może przedłużyć nam życie.
Można ją także wykorzystać do zrobienia peelingu – np. do walki z cellulitem.
Kawa działa przeciwpróchniczo, poprawia pamięć, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Dodatkowo osoby odchudzające się powinny być zainteresowane tematem kawy z dodatkiem masła!
Kliknij tutaj -->> http://pomyslowi.pl/8819,jak-schudnac-bez-wysilku-zacznij-dodawac-maslo-do-kawy.html
Pamiętajcie, że wszystko jest dla ludzi tylko należy zachować umiar.
Lepiej jest pić prawdziwą kawę, ale nie się nie stanie jeżeli kilka razy w tygodniu będziesz popijała kawę rozpuszczalną.