Woda rodzynkowa to doskonałe lekarstwo na przeciążoną toksynami wątrobę. Niezdrowa dieta, czy intensywne weekendy mogą osłabić wątrobę i sprawić, że nie będzie pełnić swoich funkcji prawidłowo.
Woda rodzynkowa wspomaga procesy biochemiczne wątroby, a tym samym wspomaga oczyszczanie krwi przez wątrobę. Dodatkowo, jest ona pełna witamin, minerałów, a przede wszystkim antyoksydantów pochodzących z winogron.
Dzięki temu, że nie spożywamy całych rodzynek, a jedynie wodę rodzynkową, unikamy również nadmiaru cukru i kalorii, w które bogate są rodzynki. Natomiast dzięki składnikom zawartym w wodzie rodzynkowej nasz metabolizm i trawienie przyspiesza, co dodatkowo wspomaga odchudzanie.
Jak przygotować wodę rodzynkową?
Składniki:
-2 szklanki wody
-150 g rodzynek
Przygotowanie:
#Wybierz rodzynki z sklepie z bio żywnością. Uważaj, aby rodzynki nie błyszczały. Oznacza to, że są one pokryte sztucznym środkiem dodającym im atrakcyjności.
#Zwróć również uwagę na kolor. Nich rodzynki będą bardzo ciemne. Znajduje się w nich więcej zdrowych substancji.
#Rodzynki należy opłukać i odstawić.
#Wodę podgrzewamy, a kiedy zacznie się gotować dodajemy do niej rodzynki.
#Należy je gotować ok. 20 minut, a następnie odstawić na 12 godzin.
#Po tym czasie odcedzamy rodzynki i wypijamy wodę rodzynkową.
#Można ją lekko podgrzać.
#Warto przygotować ją popołudniu. W ten sposób będzie gotowa rano. Pamiętaj, aby pić ją zawsze na czczo. Taką kurację stosuj przez 4-5 dni.