Składniki: - 400 g półtłustego lub tłustego sera białego twarogowego - 150 - 200 g mąki pszennej - 5 - 6 łyżek cukru - 2 jajka - 1 - 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany - 1 łyżka cukru waniliowego - szczypta soli - masło klarowane do smażenia - konfitura (u mnie malinowa) lub śmietana z cukrem do podania Jak zrobić placuszki serniczki? - Placuszki smażyć z obu stron do przyrumienienia, po położeniu na rozgrzaną patelnię pozwolić serniczkom, aby się zapiekły, inaczej trudno będzie je obrócić na drugą stronę. U mnie serniczki są nakładane na patelnię łyżką, aby były bardziej kształtne, można je również formować wilgotnymi dłońmi i przed smażeniem obtaczać w bułce tartej lub mące. - Serniczki nakładać przy pomocy 2 łyżek na umiarkowanie rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła klarowanego. Masa powinna mieć konsystencję, która nie spływa z łyżki, jeśli jest zbyt rzadka, to należy dodać więcej mąki, a jeśli zbyt gęsta, to jogurtu.