Bagietki na zakwasie pszennym

Jacek
Śniadania
06.01.2018 19:38
Bagietki na zakwasie pszennym

2 sztuki formowane tradycyjnie i 2 w kłosek (epi).Formowanie na podstawie tego filmu Składniki na 4 mini-bagietki:400 g - mąka pszenna t 450 lub lepiej t 550200 g - zakwas pszenny o hydratacji 100%13 g - sól250 g - wodaTemperatura ciasta 25oC (nie sprawdzałem) Fermentacja wstępna 1 godzina w 25oC (w tym czasie składałem 2 razy co 20 minut).Po godzinie dzielimy na kęsy po ok 215 g ciasta i wstępnie formujemyOdpoczynek na stole 30 minut. Nacinamy lub robimy kłosek nożyczkami, tak jak na załączonym filmie. Trudny temat jak się nie ma kamienia, piekarnika z parą i dobrej mąki. Pieczenie w 250oC cały czas z parą (u mnie było ok.210oC)Smacznego Zakwas 50%, nawodnienie ciasta 70%, mąka tortowa T 450 z Biedry.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2018/01/bagietki-na-zakwasie-pszennym.html