Zupa ta jednak idealna jest na jesień też z innego powodu – zawiera w znacznej większości pomarańczowe składniki – soczewicę, marchewkę i dynię więc całość ma piękny, intensywny, pomarańczowy kolor – zachodzące słońce na talerzy w opozycji do szaroburu za oknem. ½ łyżeczki kurkumy opcjonalnie ( jak nie dla dzieci albo dzieci lubią) ½ łyżeczki chilli 1i ½ litra wywaru warzywnego ⅔ szklanki czerwonej soczewicy 250 ml mleczka kokosowego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku sok z połowy limonki do posypania: ½ łyżki oleju kokosowego posiekane nerkowce i pestki dyni (spora garść) Ta zupa z dyni i marchewki z dodatkiem mleka kokosowego jest delikatna i lekko słodkawa – więc nada się dla dzieci. Zupa z dyni, marchewki i soczewicy Drukuj Prep time 15 min Cook time 45 min Total time 1 godzina Idealna zupa na jesień gdy za oknem szaro i ciemno. Marchewki wymieszać w misce z 1 łyżką oliwy i ⅓ przypraw – przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczeni, wstawić do piekarnika. W wersji dorosłej można dodać papryczkę chilli do środka, albo też ( tak jak w naszym przypadku) polać olejem z dodatkiem chilli po wierzchu. Warzywa są uprzednio upieczone z dodatkiem przypraw – co też bardzo dobrze wpływa na smak zupy. Dynię, cebulę i czosnek przełożyć do miski – wymieszać z pozostałą oliwą i przyprawami, po 15 minutach pieczenia dodać do marchewek. Author: Cooking for Emily Ingredients 4 marchewki 1 kg dyni 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyzki oliwy 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki kolendry U nas zupa przeszła test smaku Emilki – chociaż oczywiście nie przeszła posypka z orzechów i kolendry. Dodać przecier, dobrze wymieszać, dodać mleczko i chwilę jeszcze gotować ( jak zupa będzie za gęsta dodać trochę wody).