Daktylowo-orzechowe trufe bez dodatku cukru

Anna
Fit
26.04.2016 13:26
Daktylowo-orzechowe trufe bez dodatku cukru
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

3/4 szklanki (70g) orzechów nerkowca zmielonych

2 łyżka (20g) gorzkiego kakao

1 łyżka (10g) oleju kokosowego

2 garście (100g) suszonych daktyli

5 liofilizowanych truskawek

2 łyżki (10g) wiórków kokosowych

Przepis

Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić na ok 15-20 minut do namoczenia. Następnie odsączyć, zmiksować na mus.

Nerkowce, kakao, mus daktylowy, olej kokosowy wymieszać.

Gotową masę wstawić na ok 1h do lodówki. Ten etap jest bardzo ważny. Masa w lodówce zgęstnieje i będzie idealna do formowania trufli.

Truskawki pokruszyć lub zmiksować.

Z przygotowanej masy przygotować 20 kulek. Można przygotować je ręcznie lub za pomocą łyżeczki do wydrążania kulek z owoców.

Kulki podzielić na 3 części i obtoczyć w posypkach. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny aby stwardniały. Przechowywać w lodówce.

Ilość to 20 kulek

1 kulka to:

WW = 0,47, WBT = 0.29, kcal = 45,65, węglowodany = 5.5g, błonnik = 0.74g, białko = 0.95g, tłuszcz =2.77g, suma wymienników (WM) = 0.67, w tym procent WBT = 38