- Czas gotowania: 120 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
3/4 szklanki (70g) orzechów nerkowca zmielonych
2 łyżka (20g) gorzkiego kakao
1 łyżka (10g) oleju kokosowego
2 garście (100g) suszonych daktyli
5 liofilizowanych truskawek
2 łyżki (10g) wiórków kokosowych
Przepis
Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić na ok 15-20 minut do namoczenia. Następnie odsączyć, zmiksować na mus.
Nerkowce, kakao, mus daktylowy, olej kokosowy wymieszać.
Gotową masę wstawić na ok 1h do lodówki. Ten etap jest bardzo ważny. Masa w lodówce zgęstnieje i będzie idealna do formowania trufli.
Truskawki pokruszyć lub zmiksować.
Z przygotowanej masy przygotować 20 kulek. Można przygotować je ręcznie lub za pomocą łyżeczki do wydrążania kulek z owoców.
Kulki podzielić na 3 części i obtoczyć w posypkach. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny aby stwardniały. Przechowywać w lodówce.
Ilość to 20 kulek
1 kulka to:
WW = 0,47, WBT = 0.29, kcal = 45,65, węglowodany = 5.5g, błonnik = 0.74g, białko = 0.95g, tłuszcz =2.77g, suma wymienników (WM) = 0.67, w tym procent WBT = 38